Izgrađen je od kamena u 14. stoljeću, te je bio strateški važan dok je Trakai bio jedno od glavnih središta Velike Kneževine Litvanije.     Foto: AA

Trakai, historijski grad u jugoistočnom dijelu Litvanije, nedaleko od prijestolnice Vilniusa, popularna je turistička destinacija.

Grad na vodi okružen je s nekoliko jezera, a najpoznatiji simbol je stari dvorac na jezeru unutar kojeg se tokom ljeta odvijaju koncerti i festivali.

Grad broji jedva 6.000 stanovnika, a tek nešto više od polovine čine Litvanci. Najbrojnija manjina su Poljaci (oko 20 posto) a slijede ih Rusi (9 posto).

U okolini grada nalazi se čak 200 jezera, od kojih je najdublje Galve. Prostire se na četiri kvadratna metra, duboko je 47 metara, a ima 21 otok. Upravo na jednom od njih nalazi se narančast gotički dvorac Salos.

Oko dvorca se možete provesti čamcem ili brodićem.   Foto: AA

Izgrađen je od kamena u 14. stoljeću, te je bio strateški važan dok je Trakai bio jedno od glavnih središta Velike Kneževine Litvanije.

Za vrijeme ratova u 17. stoljeću oštećen je i zaboravljen, nakon čega je dugo propadao. Konačno, tokom 20. stoljeća dvorac je obnovljen i danas čini glavnu turističku atrakciju grada na vodi.

Oko njega se možete provesti čamcem ili brodićem.

TRT Balkan / agencije