Claudia Sheinbaum (desno) suočit će se s Xochitlom Galvez na predsjedničkim izborima sljedeće godine.       Foto: Reuters

Dvije žene će se prvi put boriti za mjesto predsjednicu Meksika sljedeće godine nakon što je vladajuća stranka imenovala bivšu gradonačelnicu Mexico Cityja Claudiju Sheinbaum kao svoju kandidatkinju.

Sheinbaum, 61-godišnja naučnica po obrazovanju, suočit će se sa Xochitlom Galvez, otvorenom poslovnom ženom i senatoricom domorodačkih korijena izabranom da predstavlja opozicionu koaliciju, Široki front za Meksiko.

Jedna od njih dvije će po svoj prilici postati prva žena predsjednica Meksika, a obje su pozvale na pucanje staklenog plafona u naciji koja želi da se riješi tradicije mačizma.

Stranka Morena predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora objavila je u srijedu da je Sheinbaum pobijedio na internom takmičenju za izbore u junu 2024. godine, pobijedivši rivale, uključujući bivšeg ministra vanjskih poslova Marcela Ebrarda.

"Danas je pobijedila demokratija", rekla je Sheinbaum i dodala: "Predsjednica republike će biti žena!"

Sheinbaum je nepokolebljivo pristalica i osoba od povjerenja Lopeza Obradora, koji uživa rejting veći od 60 posto, ali po ustavu mora napustiti funkciju nakon jednog šestogodišnjeg mandata.

„Sheinbaum je vjerovatno najveća saveznica u političkoj historiji Lopeza Obradora“, rekao je analitičar Pablo Majluf.

Liderica studenata 1980-ih, Sheinbaum je služila kao sekretar za okoliš u Mexico Cityju kada je Lopez Obrador bio gradonačelnik od 2000. do 2005. godine.

Bila je glasnogovornica Lopeza Obradora tokom njegove neuspjele izborne kandidature 2006. godine, a sama je bila gradonačelnica Mexico Cityja od 2018. do ranije ove godine kada je odstupila da bi se kandidovala za predsjednicu.

"Djevojke u meni vide primjer", rekla je Sheinbaum za magazin Gatopardo.

"Biti prva žena predsjednica bio bi historijski događaj u našoj zemlji", dodala je.

I Morena i opozicioni blok odlučili su da koriste ispitivanje javnog mnijenja kako bi odabrali svoje kandidate.

Kao i Lopez Obrador, Sheinbaum sebe prikazuje kao braniteljicu siromašnih, uključujući domorodačke zajednice.

Ulazak Galvez – rođene od oca starosjedilaca Otomija i majke miješane rase – već je uzdrmao predsjedničku trku.

Njeno ime znači "cvijet" na jeziku domorodačkog naroda Nahuatl, a njeno porijeklo je izdvaja od tradicionalne konzervativne opozicije.

Nosi autohtonu odjeću, koristi kolokvijalni jezik začinjen psovkama i poznata je po tome što putuje po Mexico Cityju biciklom.

Opozicionu koaliciju čine Institucionalna revolucionarna stranka – koja je vladala zemljom više od 70 godina, do 2000. – konzervativna Stranka nacionalne akcije i ljevičarska Stranka demokratske revolucije.

Galvez, 60-godišnja kompjuterska inženjerka, kritikovala je sigurnosnu strategiju Lopeza Obradora i rekla da su "jajnici potrebni" da bi se suprotstavili organizovanom kriminalu.

U istraživanju koje je 28. augusta objavio časopis Reforma, 46 posto ispitanika reklo je da bi glasalo za Sheinbaum u dvosmjernom takmičenju, u poređenju sa 31 posto za Galvez.

TRT Balkan