Dodaje se da su njih dvojica isporučivali zapadnu avijacijsku opremu ruskim kompanijama i pružali "usluge popravke" .            Foto: Reuters

Dvojica američkih državljana uhapšena su u četvrtak u američkom gradu Kansas Cityju zbog navodnog izvoza tehnologije i avijacijske opreme u Rusiju, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

Cyril Gregory Buyanovsky (59) i Douglas Robertson (55), optuženi su za "zavjeru, izvoz robe bez dozvole, falsifikovanje i propuštanje podataka o elektronskom izvozu i krijumčarenje robe suprotno američkom zakonu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su njih dvojica isporučivali zapadnu avijacijsku opremu ruskim kompanijama i pružali "usluge popravke" preko kompanije KanRus Trading Company, koju su posjedovali i kojom upravljaju.

“Ako budu osuđeni, prijeti im maksimalna kazna od 20 godina zatvora po svakoj tački za izvoz kontrolisane robe bez dozvole, do 10 godina zatvora za svaku tačku krijumčarenja i do pet godina zatvora za svaku tačku za zavjeru i falsifikovanje informacija o izvozu”, navodi se.

Američke vlasti su 28. februara 2022., četiri dana nakon što je počeo rat u Ukrajini, zadržale pošiljku avionske opreme, a optuženi su obaviješteni da je bila potrebna dozvola za izvoz opreme u Rusiju.

TRT Balkan / agencije