Drugi dan samita lidera EU-a: Na dnevnom redu migracije i odnosi s Kinom

Drugi dan samita lidera EU-a: Na dnevnom redu migracije i odnosi s Kinom

Lideri 27 država članica EU-a okupili su se u zgradi Evropskog vijeća u Briselu.
Lideri 27 država članica EU-a okupili su se u zgradi Evropskog vijeća u Briselu.         Foto: Reuters

Danas je drugi dan samita lidera članica Evropske unije (EU), a glavne teme na dnevnom redu su migracije i odnosi s Kinom.

Lideri 27 država članica EU-a okupili su se u zgradi Evropskog vijeća u Briselu.

Jučerašnje zasjedanje trajalo je do 01:30 po lokalnom vremenu, a čelnici su razgovarali o ratom pogođenoj Ukrajini, odbrambenim i sigurnosnim pitanjima.

U zajedničkoj izjavi usvojenoj na kraju sastanaka, čelnici EU-a ponovili su svoju posvećenost održavanju vojne i finansijske podrške Ukrajini i jačanju evropske odbrambene industrije.

Današnje zasjedanje lidera počelo je jutros s fokusom na migracije u sjeni nedavne katastrofe brodoloma, koja se dogodila na obali Grčke i izazvala smrt stotina imigranata.

Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, navela je u jučerašnjoj izjavi da će predstaviti tri izvještaja o jačanju vanjskih granica Unije, borbi protiv krijumčara i sprječavanju neregularnih migracija ulaganjem u ekonomsku stabilnost zemalja porijekla.

Migracije su bile tema svih ovogodišnjih samita lidera EU-a, ali nije mnogo učinjeno na rješavanju te krize.

Očekuje se da će pitanja kao što je distribucija imigranata koji dolaze u zemlje EU, kao što su Italija i Grčka, u druge zemlje članice i njihovo finansiranje činiti važan dio diskusija.

Tema druge današnje sesije samita će biti odnosi između EU i Kine.

Planirano je da se provede rasprava u okviru vizije “reorganizacije“ koja uključuje partnerstvo i konkurenciju u politici i u privredi, a lideri će razmotriti i dokument koji je pripremio visoki komesar EU-a za vanjske odnose i odbrambenu politiku Josep Borrell.

Borrell je u svojoj ranijoj izjavi povodom tog dokumenta naveo da umjesto sadašnjeg razdvajanja u odnosima s Kinom treba napraviti smanjenje rizika, te da će se nova politika oblikovati oko koncepata zajedničkog rada na rješavanju globalnih problema, kao i mogućnosti da se konkurentnost gradi bez ovisnosti o kineskim sirovinama.

TRT Balkan / agencije