U nasilju je ubijeno više od 2.300 ljudi, uključujući najmanje 1.200 Palestinaca u Gazi i 1.300 Izraelaca na drugoj strani.       Foto: AA

Drugi američki nosač aviona krenuo je u Sredozemno more radi "dugo planiranog raspoređivanja", saopštila je u srijedu Bijela kuća dok se očekuje izraelska kopnena ofanziva na opkoljeni Pojas Gaze.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost John Kirby rekao je da bi nosač aviona "USS Dwight D. Eisenhower" i njegova udarna grupa trebali početi s raspoređivanjem u narednim sedmicama te će proći kroz Atlantski okean na putu prema Sredozemnom moru.

Trenutno nije planirano raspoređivanje na istoku Sredozemnog mora gdje su Sjedinjene Američke Države rasporedile nosač aviona "USS Gerald R. Ford" radi odvraćanja dodatnih strana u pridruživanju sukobu u Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama.

Kirby je rekao da će "USS Dwight D. Eisenhower" biti dostupan ako bude potrebno i dodao da nisu donesene nikakve odluke.

"Šaljemo jasnu i glasnu poruku: Sjedinjene Američke Države su spremne preduzeti akciju ako bilo koji akter neprijateljski raspoložen prema Izraelu razmišlja o pokušaju eskalacije ili proširenja ovog rata. Takođe ćemo nastaviti razgovarati s našim izraelskim partnerima o njihovim potrebama kako bi ponovo osigurali da imaju ono što im je potrebno za odbranu svoje zemlje i svog naroda", dodao je on.

Hamasovo vojno krilo Brigade Al-Qassam u subotu ujutro pokrenulo je sveobuhvatnu operaciju nazvanu "Aqsa Flood". Hiljade raketa ispaljene su iz Gaze prema Izraelu, a naoružane grupe ušle su u naselja u regiji.

Grupa je saopštila da je operacija odgovor na izraelske napade u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu i povećano nasilje među naseljenicima.

Izraelska vojska je u znak odmazde pokrenula operaciju "Gvozdeni mačevi" protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

U nasilju je ubijeno više od 2.300 ljudi, uključujući najmanje 1.200 Palestinaca u Gazi i 1.300 Izraelaca na drugoj strani.

TRT Balkan / agencije