Svetska banka je mobilisala ukupno 13 milijardi dolara za hitno finansiranje za Ukrajinu, od čega je 11,4 milijarde dolara u potpunosti isplaćeno.     Foto: Reuters

Kako se navodi, finansiranje od Međunarodne banke za obnovu i razvoj, glavnog ogranka banke, podržano je sa 500 miliona dolara garancija zajma iz Velike Britanije koje je objavljeno 30. septembra.

"Ruska invazija nastavlja da izaziva masovno uništavanje infrastrukture Ukrajine - uključujući vodovodne, kanalizacione i električne mreže, baš kada se približava zima, dodatno ugrožavajući ukrajinski narod", saopštio je predsednik Svetske banke Dejvid Malpas.

Kako se navodi, novi deo finansiranja koji je danas isplaćen biće iskorišćen za održavanje državnih usluga.

"Čvrsto podržavamo ukrajinski narod dok se suočava sa ovom krizom bez premca", navodi se u saopštenju.

Svetska banka je mobilisala ukupno 13 milijardi dolara za hitno finansiranje za Ukrajinu, od čega je 11,4 milijarde dolara u potpunosti isplaćeno.

U izveštaju koji su u septembru objavili Svetska banka, Evropska komisija i vlada u Kijevu, navodi se da je ruski napad prouzrokovao više od 97 milijardi dolara direktne štete do 1. juna, te da bi obnova Ukrajine mogla da košta gotovo 350 milijardi dolara.

Tanjug