Biden je ljutito negirao Hurove navode o svom pamćenju, rekavši u Bijeloj kući kako je njegovo „pamćenje dobro".       Foto: Reuters

Mentalne sposobnosti i godine predsjedničkog kandidata Sjedinjenih Država zauzeli su centralno mjesto u kampanji nakon izvještaja koji sugerira da predsjednik Joe Biden pati od gubitaka pamćenja.

Bivši predsjednik Donald Trump optužio je i Bidena, demokratu s kojim će se vjerovatno suočiti na općim izborima u novembru, i Nikki Haley, posljednju Trumpovu preostalu suparnicu za republikansku predsjedničku nominaciju, za nedostatak mentalnih sposobnosti da budu predsjednici.

Haley je - kao i Trump, u kampanji u Južnoj Karolini gdje će se njih dvojica sastati na općim izborima 24. februara - napala obojicu, nazvavši Trumpa mentalno nesposobnim i rekavši da je Biden prestar da bi bio predsjednik.

U međuvremenu, Bidenova Bijela kuća, odgovarajući na izvještaj specijalnog tužioca Ministarstva pravde u četvrtak koji je rekao da Biden ima loše pamćenje, nastavila je s punim napadom na Trumpove godine i mentalnu oštrinu nakon što je Trump nedavno pomiješao imena i učinio druge verbalne gafove.

"Svaki put kada Donald Trump otvori usta, on je zbunjen, poremećen, laže ili nešto još gore", rekao je T.J. Ducklo, glasnogovornik Bidena, u saopćenju koje je objavila Bidenova kampanja za reizbor.

Miješanje imena

Pitanje mentalne kompetencije postalo je glavna tema u ovogodišnjoj predsjedničkoj kampanji. Biden (81) i Trump (77) su dva najstarija muškarca koja su izabrana za predsjednika. Biden je posljednjih dana pomiješao imena nekih svjetskih lidera.

Pitanje je zabrinjavajuće za Bidenovu kampanju za reizbor. U anketi Reuters/Ipsosa provedenoj u septembru, 77 posto ispitanika reklo je da je saglasno s izjavom da je Biden prestar za rad u vladi, dok je 56 posto reklo isto za Trumpa.

52-godišnja Haley je pozvala na testove mentalne sposobnosti za predsjedničke kandidate starije od 75 godina.

Pitanje je ponovo stavljeno u centar nakon što je specijalni savjetnik Robert Hur, bivši američki odvjetnik u Marylandu za vrijeme Trumpove administracije, rekao u svom izvještaju da je odlučio da ne podnese krivičnu prijavu protiv Bidena nakon 15-mjesečne istrage o njegovom rukovanju povjerljivim dokumentima jer je predsjednik sarađivao.

Hur je rekao da će aktuelnog demokrata biti teško osuditi i opisao ga je kao "dobronamjernog, starijeg čovjeka s lošim pamćenjem" koji se nije mogao prisjetiti istražiteljima kada je njegov sin Beau Biden umro.

Trump je na skupu u Conwayu u Južnoj Karolini rekao da je Hurov izvještaj pokazao da Biden "nije sposoban služiti kao naš vrhovni zapovjednik".

Trump - koji se suočava s četiri državna i savezna krivična suđenja, uključujući jedno zbog pogrešnog rukovanja povjerljivim dokumentima - blizu je kandidature republikanaca i izgledima za revanš na općim izborima s Bidenom u novembru.

Trump je u subotu nazvao svoju bivšu ambasadorku u UN-u "ptičijim mozgom" i "mrtvom u mozgu", sugerišući da ona nije imala mentalne sposobnosti da uđe u Bijelu kuću.

TRT Balkan