Italijansko ministarstvo navodi da je 20.017 migranata došlo u zemlju preko Mediterana.     Foto: Reuters

Broj migranata koji su stigli u Italiju morskim putem od početka godine premašio je 20.000, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Italijansko ministarstvo navodi da je 20.017 migranata došlo u zemlju preko Mediterana između 1. januara do 13. marta u poređenju, dok je u isto vrijeme prošle godine taj broj iznosio 6.152.

Samo u periodu od 9. do 11. marta 4.566 ljudi ilegalno je stiglo mediteranskim migracionim rutama.

Ministar odbrane Guido Crosetto istakao je da je povećanje broja migranata koji dolaze iz Afrike dijelom posljedica ruske strategije “hibridnog ratovanja” koja se primjenjuje preko ruske sigurnosne kompanije Wagner u afričkim zemljama koje podržavaju Ukrajinu.

Zbog porasta dolazaka migranata, italijanska premijerka Giorgia Meloni, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Antonio Tajani i potpredsjednik Vlade i ministar prometa i infrastrukture Matteo Salvini održali su online sjednicu s ministrom unutrašnjih poslova Matteom Piantedosijem i ministrom odbrane Crosettom kako bi procijenili situaciju.

Kako prenosi list "La Repubblica" na sastanku se razgovaralo o korištenju odgovarajućih tehnoloških alata italijanske mornarice za otkrivanje čamaca koji prevoze ilegalne migrante u zonama izvan teritorijalnih voda i za poboljšanje koordinacije nadzora na moru.

TRT Balkan / agencije