Ministarstvo unutrašnjih poslova Maroka saopćilo je da je, prema posljednjim podacima, u zemljotresu poginulo 2.946 osoba, a povrijeđeno je 6.125.     Foto: AA

Akcije traženja i spašavanja nastavljene su i desetog dana nakon razornog zemljotresa u Maroku.

Timovi za traženje i spašavanje nastavljaju da rade kako bi došli do ljudi koji su i dalje u ruševinama.

Iako udaljenost između sela koja se nalaze u visokim planinama i neravni putevi otežavaju rad timova, organizacije za hitne slučajeve bore se da dostave medicinsku i humanitarnu pomoć u udaljena područja.

Dok marokanska vojska postavlja školske šatore oko područja pogođenih zemljotresom kako bi djeca nastavila sa obrazovanje, nastavljaju se kampanje darivanja krvi.

Iz marokanskog kraljevskog suda od 14. septembra saopćeno je da je oko 50.000 kuća u pet regija pogođenih zemljotresom potpuno ili djelimično urušeno, te da će država pružiti hitnu pomoć u vrijednosti od oko 3.000 dolara porodicama pogođenim zemljotresom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Maroka saopćilo je da je, prema posljednjim podacima, u zemljotresu poginulo 2.946 osoba, a povrijeđeno je 6.125.

Dok rizik od klizišta u regionu otežava napore spašavanja i pomoći, timovi hitne službe imaju poteškoća da dođu do onih kojima je pomoć potrebna.

Od 1900. godine u Maroku je bilo devet zemljotresa magnitude pet ili više. Ovaj zemljotres bio je najrazorniji zemljotres nakon 2004. godine.

Zemljotres magnitude 7 pogodio je Maroko u noći 8. septembra, s epicentrom u regiji El-Huz u Marakešu.

Osim Marakeša, potres je pogodio i glavni grad Rabat te gradove Casablancu, Meknes, Agadir i Fes.

TRT Balkan / agencije