Delegacije Meksika i SAD-a održale hitan sastanak o migracijama

Delegacije Meksika i SAD-a održale hitan sastanak o migracijama

Tema sastanaka bio je neviđen protok ilegalnih migranata na granici između dvije zemlje.
Na putu je oko 8.000 migranata, što ga čini najvećim karavanom za SAD od juna 2022. godine.          Foto: AA

Američka delegacija sastala se u srijedu s meksičkim predsjednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom kako bi razgovarali o neviđenom protoku ilegalnih migranata na granici između dvije zemlje i pronašli načine za rješavanje izazova za pograničnu bezbjednost.

Meksička sekretarka vanjskih poslova Alicia Barcena dočekala je američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, sekretara za unutrašnju bezbjednost Alejandra Mayorkasa i savjetnicu za domovinsku bezbjednost Bijele kuće Liz Sherwood-Randall uoči sastanka s Lopezom Obradorom i meksičkim sigurnosnim kabinetom.

Lopez Obrador je na društvenoj mreži X pozdravio posjetu američke delegacije.

"Tražimo od predsjednika Joea Bidena da se sastane sa sekretarima Antonyjem Blinkenom, Alejandrom Mayorkasom i predsjedničkim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Elizabeth Sherwood-Randall kako bi se direktno pozabavili pitanjima ekonomske saradnje, bezbjednosti i migracija. Postignuti su važni dogovori za dobrobit naših ljudi i naroda. Sada je više nego ikad neophodna politika dobrosusjedstva", rekao je meksički predsjednik.

Barcena je nakon sastanka rekla da će se održavati redovni sastanci sa vladama Sjedinjenih Američkih Država, Gvatemale i drugih zemalja Južne i Centralne Amerike radi rješavanja pitanja migracija.

Napomenula je da Vlada SAD-a nije tražila promjene trenutne migracione politike Meksika ili jačanje bezbjednosnih mjera.

"Kao što smo danas jasno rekli u Mexico Cityju, posvećeni smo partnerstvu s Meksikom kako bismo odgovorili na naše zajedničke izazove, uključujući upravljanje neviđenim iregularnim migracijama u regionu, ponovno otvaranje ključnih ulaznih luka i borbu protiv ilegalnog fentanila i drugih sintetičkih droga", naveo je Blinken na društvenoj mreži X.

Do razgovora je došlo u trenutku kada najveći migrantski karavan u više od godinu dana prelazi put preko Meksika do američke granice.

Na putu je oko 8.000 migranata, što ga čini najvećim karavanom za SAD od juna 2022. godine.

Migranti, navodno 24 nacionalnosti, ušli su preko države Chiapas na jugoistoku Meksika i idu prema Mexico Cityju.​​​​​

Prema zvaničnicima granične patrole oko 10.000 migranata dnevno hapšeno je na jugozapadnoj granici ovog mjeseca.

TRT Balkan / agencije