Egipatska novinska agencija MENA potvrdila je da je delegacija stigla u Damask i da je tu i predsjednik egipatskog parlamenta Hanafi Al-Gebali.      Foto: Reuters

Delegacija Arapskog parlamenta posjetila je u nedjelju glavni grad Sirije Damask kako bi iskazala solidarnost sa žrtvama razornih zemljotresa koji su 6. februara pogodili južne regije Turkije i sjeverozapadne krajeve Sirije.

To je prva posjeta delegacije Arapske lige Siriji još od 2011. godine kada je sirijsko članstvo u toj organizaciji sa sjedištem u Kairu suspendirano usred smrtonosnog režimskog gušenja prodemokratskih protesta, a što je potom eskaliralo u građanski rat.

Egipatska novinska agencija MENA potvrdila je da je delegacija stigla u Damask i da je tu i predsjednik egipatskog parlamenta Hanafi Al-Gebali.

Iračka novinska agencija INA također je javila da je u delegaciji i šef iračkog parlamenta Mohammed al-Halbousi, a da je delegaciju u Damasku dočekao šef sirijskog režima Bashar al-Assad.

“Delegacija predstavlja Međuparlamentarnu uniju kako bi potvrdila podršku Siriji i stala uz njezin narod u nevolji koju je prouzročio zemljotres“, rekao je al-Halbousi u izjavama koje je citirala sirijska novinska agencija SANA.

Najmanje 44.374 ljudi poginulo je u dva snažna potresa koja su 6. februara pogodila južne regije Turkiye. Potres se osjetio i u susjednoj Siriji u kojoj je život izgubilo najmanje 5.840 ljudi.

TRT Balkan / agencije