Pakistan prolazi kroz tešku humanitarnu krizu zbog nezapamćenih poplava koje su pogodile ovu zemlju, a smrtno je stradalo više od hiljadu ljudi, većinom djece.     Foto: AA

Crveni polumjesec Turkiye nastavlja aktivnosti pružanja pomoći u Pakistanu, koji je pogođen poplavama.

Camilo je kazao da je Crveni polumjesec Turkiye aktivan na terenu u brojnim gradovima u pokrajinama Balochistan i Sindh.

Dodao je da dijele humanitarnu pomoć žrtvama poplava širom zemlje.

Ističući da su brojni domovi zdravlja oštećeni u poplavama, Camilo je kazao da iz tog razloga planiraju formiranje mobilnih zdravstvenih jedinica kako bi se zdravstveni pregledi pacijenata obavljali u boljim uvjetima.

Pakistan prolazi kroz tešku humanitarnu krizu zbog nezapamćenih poplava koje su pogodile ovu zemlju, a smrtno je stradalo više od hiljadu ljudi, većinom djece.

Ujedinjeni narodi uputili su poziv za pomoć Pakistanu radi rješavanja humanitarne krize i sprečavanja epidemije zaraznih bolesti.

Nakon višednevnih monsunskih kiša i izlijevanja rijeka iz korita, više od 30 miliona ljudi moralo je napustiti svoje ognjište pred nezaustavljivom vodenom bujicom. Srušeno je i oštećeno skoro dva miliona kuća, od kojih je više od pola miliona potpuno uništeno.
Evakuirani stradalnici sa poplavljenih područja smješteni su u improviziranim i neuslovnim objektima u kojima nedostaje hrane, lijekova i osnovnih higijenskih potrepština.

TRT Balkan / agencije