Investitori su očekivali da će Saudijska Arabija i Rusija produžiti dobrovoljna smanjenja proizvodnje do oktobra, ali je tromjesečno produženje bilo neočekivano.     Foto: AP

Cijene nafte su porasle u srijedu u ranoj trgovini na azijskim berzama nakon što su i na prethodnom trgovanju porasle više od jedan posto, jer su tržišta zabrinuta zbog smanjenja ponude nakon što su Saudijska Arabija i Rusija produžile svoja dobrovoljna smanjenja proizvodnje do kraja godine.

Investitori su očekivali da će Saudijska Arabija i Rusija produžiti dobrovoljna smanjenja proizvodnje do oktobra, ali je tromjesečno produženje bilo neočekivano.

Saudijska Arabija će produžiti smanjenje proizvodnje nafte od milion barela dnevno za još tri mjeseca do kraja decembra 2023., objavila je u utorak državna novinska agencija SPA, pozivajući se na zvaničnika ministarstva energetike.

Rusija je produžila svoju odluku o smanjenju izvoza nafte za 300.000 barela dnevno do kraja ove godine, rekao je potpredsjednik Vlade Aleksandar Novak u izjavi u utorak, javlja Reuters.

FENA