Grupa kitova nasukala se u utorak na plaži Cheynes.      Foto: Reuters

Skoro 100 kitova pilota uginulo je nakon što su se nasukali u Zapadnoj Australiji, saopćili su u četvrtak službenici za zaštitu divljih životinja.

Kitovi piloti poznati su po svojim jakim društvenim vezama, pa kada jedan kit upadne u poteškoće i nasuče se, ostali ga obično slijede.

Grupa kitova nasukala se u utorak na plaži Cheynes istočno od Albanyja u Zapadnoj Australiji, južno od glavnog grada Pertha.

Uprkos naporima 100 službenika za zaštitu divljih životinja i 250 volontera, 52 nasukana kita uginula su na plaži.

Preostalih 45 eutanazirano je u srijedu nakon što su propali pokušaji da ih se odvede u dublju vodu. Preživjeli su se stalno vraćali u plićak, navedeno je u saopćenju kasno u srijedu iz Službe za parkove i divlje životinje Zapadne Australije.

"Nažalost, morala je biti donesena odluka da se eutanaziraju preostali kitovi kako bi se izbjeglo produženje njihove patnje", saopćila je služba.

Služba se zahvalila službenicima i volonterima koji su pomogli u pokušaju spašavanja kitova. Oluja je zahvatila plažu sa vjetrom i kišom u srijedu popodne, a dva volontera su hitno liječeni od hipotermije, izvijestila je Australian Broadcasting Corp.

Peter Hartley, menadžer Odjela za biodiverzitet, očuvanje i atrakcije koji je nadgledao akciju, opisao je u četvrtak odluku o eutanaziji preživjelih kao "nevjerovatno tešku".

"Vjerovatno jedna od najtežih odluka u moje 34 godine upravljanja divljim životinjama. Zaista, zaista teško", rekao je Hartley.

Od 230 kitova pilota nasukanih na Tasmaniji, u Australiji, u septembru 2022. godine, 32 su spasili stručnjaci za divlje životinje.

TRT Balkan / agencije