"Na kraju ovog mandata, razmisliću o prirodi i smjeru mojih budućih obaveza", poručio je Michel.     Foto: Reuters

"U politički život sam ušao prije 30 godina. Od tada sam učestvovao na skoro svim izborima u Belgiji, na različitim nivoima vlasti - lokalnim, pokrajinskim i saveznim. U protekle četiri godine sam bio predsjednik Evropskog vijeća, nakon odluke 28 šefova država ili vlada 2019", napisao je Michel u saopštenju na svojoj Facebook stranici.

Michel je naveo da prema njegovom mišljenju, demokratija znači legitimitet i da je za političara, izbor na osnovu općeg prava glasa ključ ovog legitimiteta.

"Evropa je oduvijek zauzimala posebno mjesto u mom srcu. Služio sam našem evropskom projektu sa strašću i uvjerenjem skoro deset godina, prvo kao belgijski premijer, a zatim i u svojoj sadašnjoj ulozi. Stoga mi se činilo prirodnim, kao i svakom lideru koji želi da nastavi da služi svojoj zemlji, da se stavim pred birače da promovišem i branim evropski projekat", dodao je Charles.

Poručio je da će svoje napore usmjeriti ka trenutnim obavezama s "nepokolebljivom odlučnošću".

"Uvijek ću biti vatreni zagovornik Evrope koja je demokratska, jaka, ujedinjena i gospodar svoje sudbine. Na kraju ovog mandata, razmisliću o prirodi i smjeru mojih budućih obaveza", poručio je Michel.

TRT Balkan / agencije