Darmanin je gostujući na francuskoj televiziji TF1, izjavio da je prosječna starost privedenih 17 godina.     Foto: Reuters

Četvrte noći protesta, koji su izbili zbog policijskog ubistva 17-godišnjaka u Francuskoj, privedeno je više od 1.300 osoba, a u neredima je povrijeđeno 79 pripadnika snaga sigurnosti.

Širom Francuske i sinoć su održani masovni protesti zbog nedavnog ubistva mladog Nahela M.

Lokalni mediji javljaju da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske saopćilo da je protekle noći slobode lišeno 1.311 demonstranata, a da je u neredima povrijeđeno 79 policajaca i pripadnika žandarmerije.

Izgrednici su tokom protekle noći zapalili 1.350 automobila na ulicama francuskih gradova, a materijalna šteta nanesena je na 234 zgrade.

Podmetnut je požar na 2.560 mjesta na javnoj površini, a napadnuto je najmanje 30 policijskih stanica i 11 stanica žandarmerije.

Policija je 27. juna otvorila vatru na automobil sa tri osobe u Nanterreu, ubivši 17-godišnjeg vozača koji nije ispoštovao naredbu da stane.

Mladić poginuo nakon pada s krova tokom protesta

Na sjeverozapadu Francuske u petak je u bolnici preminuo 19-godišnji mladić nakon što je pao s krova tokom protesta.

Mladić je poginuo popodne nakon pada sa krova supermarketa u Petit-Quevillyju, u blizini Rouena, objavio je list "France Bleu Normandie".

Nakon pada, prevezen je u teškom stanju u Univerzitetsku bolnicu u Rouenu, ali nije preživio.

Macron odgodio posjetu Njemačkoj zbog nasilnih protesta

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odgodio je državnu posjetu Njemačkoj, planiranu od 2. do 4. jula, zbog nemira u njegovoj zemlji.

Macron je u subotu razgovarao telefonom s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom i izvijestio ga o situaciji, rekao je glasnogovornik predsjednika Njemačke.

"Predsjednik Macron je zatražio da se planirana državna posjeta Njemačkoj odgodi", rekao je glasnogovornik.

Policija je 27. juna otvorila vatru na automobil sa tri osobe u Nanterreu, ubivši 17-godišnjeg vozača koji nije ispoštovao naredbu da stane.

Istraga o incidentu je u toku, a ubistvo je izazvalo masovne proteste na ulicama gradova širom Francuske.

Francusko tužilaštvo saopštilo je da je policajac koji je ubio tinejdžera optužen za namjerno ubistvo i smješten u istražni zatvor.

TRT Balkan / agencije