Lambrecht je također bila kritikovana jer nije uspjela poboljšati loše opremljen Bundeswehr.     Foto: AP

Novogodišnji video

Lambreht se našla na udaru kritika ranije ovog mjeseca nakon što je objavila novogodišnji govor na društvenim mrežama, koji je snimljen tokom proslave u Berlinu.

„Usred Evrope bjesni rat“, rekla je, dok je vatromet u pozadini otežavao da se čuju njene riječi.

“I vezano za to stekla sam mnogo divnih utisaka – mnogo, mnogo susreta sa zanimljivim, sjajnim ljudima.”

Snimak je postao okidač za njenu ostavku jer su njemački opozicioni političari i stručnjaci za odbranu nazvali video "sramotom", pozivajući ministricu da odstupi s pozicije.

Spor odgovor Ukrajine

Političarka se također mjesecima suočavala s kritikama zbog, kako kritičari kažu, kolebljivog odgovora Njemačke na sukob u Ukrajini.

Čak i prije invazije, ministrica je u januaru 2022. bila ismijavana zbog svoje najave da će Njemačka poslati 5.000 šljemova u Kijev, gdje ukrajinska vlada traži teško naoružanje da se odbrani od Moskve.

Neuspjeh u poboljšanju Bundeswehra

Njemačke oružane snage, poznate kao Bundeswehr, godinama su bile zanemarivane, naročito zbog zastarjele i loše funkcionalne opreme.

Lambrecht je osuđena jer nije uspjela poboljšati ozloglašeno loše opremljen Bundeswehr.

I to uprkos osiguranju 108 milijardi dolara (100 milijardi evra) za taj zadatak nakon ruske invazije na Ukrajinu, koji ministrica nije uspjela provesti.

Lambrecht je u decembru odbacila sugestije da je vlada bila prespora da nastavi s potrošnjom.

Ona je rekla da su zvaničnici brzo djelovali, ali da se "o takvim projektima mora pažljivo pregovarati - to je novac od poreza".

Dugotrajna rasprava o stanju njemačkih odbrambenih sposobnosti također se intenzivirala prošlog mjeseca kada je nekoliko pješadijskih tenkova Puma stavljeno izvan upotrebe tokom nedavne vojne vježbe.

Let helikopterom

Lambreht je također bila u fokusu nezadovoljstva prošlog proljeća kada je povela svog 21-godišnjeg sina vojnim helikopterom na porodični odmor.

Putovanje je postalo javno kada je na Instagramu objavila fotografiju za koju se ispostavilo da je ministrica sama uslikala.

Njeno ministarstvo je saopštilo da je podnijela zahtjev za dozvolu i sama platila troškove, ali kritičari nisu bili zadovoljni.

Njemački mediji doveli su u pitanje mudrost tog poteza, a magazin Der Spiegel je rekao da "biti pitanja".

Dnevni list Bild je pitao je li odmor uopšte bio neophodan usred ukrajinske krize.


TRT Balkan / agencije