Američke Federalne rezerve podigle su u srijedu referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena u borbi protiv rekordne inflacije.      Foto: AP

Američke Federalne rezerve podigle su u srijedu referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena u borbi protiv rekordne inflacije.

Federalni komitet za otvoreno tržište (FOMC) jednoglasno je odlučio da podigne ciljni raspon stope federalnih fondova na između 4,25 i 4,5 posto, što je najviši nivo u posljednjih 15 godina.

Odluka dolazi nakon što je centralna banka 15. juna povećala kamatnu stopu za 75 baznih poena, najveće u posljednjih 28 godina. Uslijedilo je još jedno povećanje od 75 baznih poena 27. jula, povećanje od 75 baznih poena 21. septembra i još jedno povećanje od 75 baznih poena 2. novembra.

"Rat Rusije protiv Ukrajine uzrokuje ogromne ljudske i ekonomske poteškoće. Rat i povezani događaji doprinose rastućem pritisku na inflaciju i opterećuju globalnu ekonomsku aktivnost. Komitet je veoma pažljiv prema inflatornim rizicima", navodi se u saopćenju FOMC-a.

Godišnja potrošačka inflacija u SAD-u u novembru je iznosila 7,1 posto, smanjivši se sa 7,7 posto u oktobru, prema podacima objavljenim u utorak.

FED je počeo mijenjati ton monetarne politike u posljednjem kvartalu 2021, pod pritiskom visoke inflacije nakon brzog ekonomskog oporavka nakon epidemije COVID-a 19.

TRT Balkan / agencije