Izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu je poručio da je, i ako ode u Rafah, "izgubio rat i ne može eliminisati Hamas ili otpor u Gazi uprkos svim masakrima".              Foto: AA

Izrael je "izgubio rat" u Pojasu Gaze čak i ako uđe u južni grad Rafah, jer je izraelska vojska "iscrpljena" na svim frontovima, izjavio je u srijedu generalni sekretar Hezbollaha Hasan Nasrallah.

"Čak i stručnjaci u Izraelu priznaju gubitke koje je nanijela Osovina otpora. Nakon šest mjeseci borbi, hebrejska država nije uspjela izvojevati nijednu pobjedu niti postići ijedan cilj. Suočeni s masakrima, razaranjem i mučeništvom, stanovnici Gaze nastavljaju da se odupiru snagom i hrabrošću", rekao je Nasrallah u televizijskom govoru povodom muslimanskog svetog mjeseca ramazana.

Izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu je poručio da je, i ako ode u Rafah, "izgubio rat i ne može eliminisati Hamas ili otpor u Gazi uprkos svim masakrima".

Rekao je da je "izraelska vojska umorna i iscrpljena na svim frontovima, a da je broj žrtava u njihovim redovima veoma velik i mnogo veći od objavljenog".

Nasrallah je napomenuo da kao rezultat operacije Al-Aqsa Flood i borbi na sjevernom frontu u blizini Libana, nema dovoljno vojnika u izraelskoj vojsci za nastavak rata.

Rekao je da se "ekonomski gubici u južnom Libanu ne mogu porediti sa značajnim gubicima okupacije na južnom frontu (Gaza)".

"Da li neko vjeruje da američki predsjednik Joe Biden ne može zaustaviti rat u Gazi? On je u stanju da lako zaustavi agresiju na Gazu, bilo u Vijeću sigurnosti (UN) ili drugdje", rekao je.

Ispuštanje humanitarne pomoći u Gazu opisao je kao "licemjerje", ali i kao "američku glupost".

"Ono što se traži od američke administracije je da zaustavi agresiju na Gazu", naglasio je Nasrallah.

Nasrallah je potvrdio da palestinska grupa “Hamas pregovara u ime svih frakcija otpora i ne s pozicije slabijeg, već nameće uslove".

U sukobima između izraelske vojske i Hezbollaha od 8. oktobra 2023. poginula su 242 pripadnika Hezbollaha, 49 libanskih civila, 11 pripadnika pokreta Amal, 12 pripadnika Hamasa, 12 pripadnika Islamskog džihada, šest izraelskih civila i 11 vojnika.

Tenzije su porasle duž granice Libana i Izraela, koji je optužen za genocid u Pojasu Gaze, uz povremenu razmjenu vatre između izraelskih snaga i Hezbollaha, u najsmrtonosnijim sukobima od kada su dvije strane vodile rat 2006. godine.

Do rasta tenzija došlo je nakon početka vojne ofanzive Izraela na Pojas Gaze u kojoj je od 7. oktobra ubijeno više od 31.000 Palestinaca.

TRT Balkan / agencije