Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares na Twitteru je izrazio tugu i poručio da će njegova zemlja nastaviti podupirati ukrajinski narod i vladu u odbrani mira.       Foto: Reuters

Evropski lideri uputili su poruke podrške Ukrajini na godišnjicu rata u toj zemlji, uključujući čelnike vlada Italije, Njemačke, Španije, Velike Britanije, Francuske i Grčke.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni podijelila je video poruku na Twitteru u kojoj kritikuje ruske “ekspanzionističke ciljeve“.

“Ukrajina nije i neće biti sama jer također brani vrijednosti slobode i demokracije na kojima se rađa evropski identitet i same temelje međunarodnog prava“, poručila je Meloni.

Njemački kancelar Olaf Scholz također je na Twitteru podijelio video poruku u kojoj je osudio rat koji je počeo prije godinu dana.

Pozdravio je sankcije protiv Rusije i podršku koju Evropska unija i Njemačka pružaju Ukrajini.

“Njemačka čvrsto stoji uz Ukrajinu, danas i u budućnosti, jer naše isporuke oružja ne produžuju rat. Što prije ruski predsjednik shvati da neće postići svoj imperijalistički cilj, veća je šansa za kraj rata. Putin to ima u svojim rukama, on može okončati ovaj rat“, poručio je Scholz.

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares na Twitteru je izrazio tugu i poručio da će njegova zemlja nastaviti podupirati ukrajinski narod i vladu u odbrani mira, slobode, njihovog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis napisao je na Twitteru da Atena nepokolebljivo stoji na strani hrabrih branitelja slobode i demokracije.

“Naše su misli također s razorenim gradom Mariupolom i našim sugrađanima Grcima tamo. Stojimo uz Ukrajinu do pobjede“, poručio je on.

I britanski premijer Rishi Sunak je na Twitteru podijelio poruku sa slikom ukrajinske zastave koja se vijori iznad Downing Streeta.

“Godinu dana nakon ruske invazije, ukrajinska zastava nastavlja vijoriti iznad Downing Streeta i na zgradama diljem Ujedinjenog Kraljevstva, kao znak naše nepokolebljive podrške Ukrajini i njezinoj borbi za slobodu“, poručio je Sunak.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron također je na Twitteru napisao poruku obraćajući se ukrajinskom narodu. “Narode Ukrajine, Francuska stoji na vašoj strani. Za solidarnost, za pobjedu, za mir“, naveo je Macron.

TRT Balkan / agencije