"Proširenje bi trebalo biti od Balkana do Gruzije, uključujući Ukrajinu i Moldaviju. Ovaj region ne može biti potpun bez moje zemlje, Turkiye", kazao je Cavusoglu.      Foto: AA

Naglašavajući harmonične odnose Evropske unije s NATO-om, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu kritikovao je nedostatak angažmana evropskog bloka s Ankarom u vezi s novom misijom vojne obuke za Ukrajinu.

"Kao prvo, moram kazati da smo mi u Turkiye veoma sretni što svjedočimo jedinstvu unutar EU i NATO-a. EU je najavila novu misiju sigurnosne obuke za Ukrajinu. Ali je ignorisala konsultacije s Turkiye prije pokretanja ove misije“, rekao je Cavusoglu u obraćanju na Forumu Aspen-GMF u Bukureštu, glavnom gradu Rumunije.

Forum Aspen-GMF, njegovo 11. izdanje, održava se 29. i 30. novembra o temi "Svijet u pokretu: Ka novoj evropskoj arhitekturi".

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell 14. novembra je izjavio da se od ministara vanjskih poslova zemalja EU očekuje da daju zeleno svjetlo za misiju obuke za blizu 15.000 ukrajinskih vojnika.

Cavusoglu je kazao da nije toliko važno hoće li Turkiye biti dio misije, napominjući kako je ovo "primjer da je EU izgubila strateško promišljanje zbog uskih interesa nekoliko svojih država članica".

"Opet kažem da ne trebamo (da budemo dio misije) jer, pojedinačno, svi znaju koliko podržavamo Ukrajinu", kazao je Cavusoglu.

Naglašavajući potrebu da se "ponovo uspostavi duh jedinstva kako bi se postigla nova evropska sigurnost", turski diplomata je rekao da je "prirodno proširenje te vizije uključivost i oživljavanje izgleda za proširenje EU".

"Proširenje bi trebalo biti od Balkana do Gruzije, uključujući Ukrajinu i Moldaviju. Ovaj region ne može biti potpun bez moje zemlje, Turkiye", kazao je Cavusoglu te dalje dodao:

"Zamislite kakav bi utjecaj Istanbulskog sporazuma o žitu ili utjecaj drugih napora koje smo uložili imali na globalni domet EU, da se EU angažovala s nama, s mojom zemljom, Turkiye.“

Turkiye je podnijela zahtjev za članstvo u EU 1987. godine, a pregovore o pridruživanju počela je 2005. Pregovori su, međutim, zaustavljeni 2007. godine zbog prigovora administracije kiparskih Grka i protivljenja Njemačke i Francuske.

TRT Balkan / agencije