Istakao je da je Turkiye uputila Rusiji prijedloge za datum održavanja sastanka.     Foto: AA

Ministri vanjskih poslova Turkiye, Rusije i Sirije mogli bi se sastati početkom februara, izjavio je u četvrtak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ne navodeći konkretan vremenski okvir.

"Još nema jasnog datuma, ali održat ćemo ovaj sastanak trojke što je prije moguće. Možda početkom februara", rekao je Cavusoglu novinarima u Ruandi, gdje boravi u sklopu posjete.

Istakao je da je Turkiye uputila Rusiji prijedloge za datum održavanja sastanka.

Ministri odbrane i šefovi obavještajnih službi Turkiye, Rusije i sirijskog režima sastali su se 28. decembra u Moskvi na razgovorima. Na sastanku su najviši zvaničnici odbrane dogovorili nastavak tripartitnih sastanaka kako bi se osigurala stabilnost u Siriji i širem regionu.

Cavusoglu je komentarisao i pitanje suspenzije ugovora o energetskom istraživanju od libijskog suda koji je vlada Tripolija potpisala prošle godine s Turkiye.

"Odmah smo stupili u kontakt sa Dbeibehom (čelnikom vlade sa sjedištem u Tripoliju Abdulom Hamidom)", kazao je Cavusoglu.

"Ova odluka nije konačna presuda", rekao je Cavusoglu, ističući da libijska vlada i dalje stoji iza sporazuma.

"Uostalom, ovaj sporazum o saradnji je izuzetno važan za njih kao libijsku vladu i državu. Oni su rekli da oni stoje iza ovoga i da će ga pomno pratiti", istakao je šef turske diplomatije.

TRT Balkan / agencije