Predsjednica MMF-a izjavila je da očekuje da će ekonomski rast Bugarske ove godine biti oko 2,7 posto, a da će inflacija do kraja godine pasti ispod četiri posto.     Foto: AA

Dok Bugarska nastavlja sa pripremama za prelazak na euro 2025. godine, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva smatra da je ovaj datum "realističan".

"Ne mogu reći ništa određeno o datumu, mislim da je važno da će Bugarska biti u eurozoni 2025. godine i to je realan cilj", kazala je Georgieva bugarskim medijima.

Navodeći da zna da je prelazak na euro "suštinski i strateški prioritet" za zemlju, Georgieva je kazala da se na ovaj način može povećati konkurentnost bugarske privrede, smanjiti transakcioni troškovi u trgovini i finansijama, povećati privlačnosti Bugarske za neke sektore privrede i učiniti tokove investicija u zemlju atraktivnijim.

Ističući da Bugarska daje sve od sebe da pređe u eurozonu, Georgieva je rekla: "Mislim da postoje dobri uslovi da zemlja ispuni ove pokazatelje do kraja godine. To znači da može biti u eurozoni negdje sljedeće godine".

Predsjednica MMF-a izjavila je da očekuje da će ekonomski rast Bugarske ove godine biti oko 2,7 posto, a da će inflacija do kraja godine pasti ispod četiri posto.

Prema bugarskom nacionalnom institutu za statistiku, godišnja inflacija u zemlji u 2023. godini iznosila je 9,5 posto, a inflacija u januaru 2024. godine 3,8 posto.

TRT Balkan / agencije