Britanske snage srušile bespilotnu letjelicu jemenskih Huta u Crvenom moru

Britanske snage srušile bespilotnu letjelicu jemenskih Huta u Crvenom moru

Velika Britanija saopćila je da je osujetila napad na brod HMS Diamond.
U saopštenju se navodi da je bespilotna letjelica gađala ratni brod HMS Diamond u Crvenom moru te da je letjelica oborena i da ni brod ni osoblje nisu pretrpjeli štetu.      Foto: Reuters

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopćilo je danas da su britanske snage oborile bespilotnu letjelicu jemenskog pokreta Huti u Crvenom moru.

"Jučer je brod HMS Diamond uspješno odbio napad bespilotne letjelice koji su izveli Huti koje podržava Iran u Crvenom moru", navodi se u saopćenju na društvenoj mreži X.

U saopštenju se navodi da je bespilotna letjelica gađala ratni brod HMS Diamond u Crvenom moru te da je letjelica oborena i da ni brod ni osoblje nisu pretrpjeli štetu.

U saopštenju se takođe navodi da su takvi napadi usmjereni na slobodu plovidbe i da su neprihvatljivi.

SAD i Velika Britanija su 12. januara započeli zračne napade na položaje Huta u Jemenu, uz obrazloženje da ugrožavaju pomorsku trgovinu.

Huti u posljednje vrijeme izvode napade na brodove u Crvenom moru koji su povezani s Izraelom, a čelnici pokreta poručili su da to rade kako bi izvršili pritisak na Izrael da zaustvi napade na Pojas Gaze.

TRT Balkan / agencije