U maju, predsjednik Lula da Silva povukao je ambasadora zemlje iz Izraela zbog genocidnog rata u opkoljenoj Gazi.     Foto: AP Archive

Brazil je stavio na snagu sporazum o slobodnoj trgovini s Palestinom, koji je čekao na ratifikaciju više od decenije, u znak podrške palestinskom narodu i protivljenja okupatoru Izraelu.

"Sporazum je konkretan doprinos ekonomski održivoj palestinskoj državi, koja može živjeti u miru i harmoniji sa svojim susjedima", navelo je Ministarstvo vanjskih poslova Brazila u izjavi od 8. jula.

Rečeno je da je Brazil, koji priznaje palestinsku državu i dopustio izgradnju palestinske ambasade u glavnom gradu Brazila 2010. godine, ratifikovao sporazum u petak između Mercosur trgovinskog bloka Južne Amerike i Palestinske uprave, koji je bio potpisan 2011. godine.

Brazil, koji priznaje palestinsku državu i dopustio je izgradnju palestinske ambasade u svojoj prijestolnici 2010. godine, ratifikovao je u petak sporazum južnoameričkog trgovinskog bloka Mercosur i Palestine potpisan 2011. godine, iako nije jasno hoće li i druge članice Mercosura slijediti njihov primjer.

Desničarska vlada Argentine, predvođena predsjednikom Javierom Mileijem, ne očekuje se da to učini. Ministarstva vanjskih poslova Urugvaja i Paragvaja nisu odmah odgovorila na zahtjeve za komentar.

Palestinski ambasador u Brazilu, Ibrahim al-Zeben, nazvao je ovu odluku "hrabrom, podržavajućom i pravovremenom".

To je "efektivan način podrške miru u Palestini", rekao je u poruci za novinsku agenciju Reuters, dodajući da se nada da će trgovina Palestine s Mercosurom, koja trenutno iznosi samo 32 miliona dolara godišnje, porasti.

Podrška Brazila Palestini

U maju, predsjednik Luis Inacio Lula da Silva povukao je ambasadora zemlje iz Izraela zbog genocidnog rata u opkoljenoj Gazi.

Nekoliko sedmica nakon početka izraelskog pokolja u blokiranoj enklavi, Lula se suočio s kritikama nakon što ga je uporedio s Holokaustom.

Brazil, zajedno s mnogim latinoameričkim zemljama, podržava tužbu Južne Afrike protiv Izraela za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

Mnoge latinoameričke zemlje su poduzele slične korake, uključujući Kolumbiju, koja je u maju prekinula diplomatske veze s Izraelom zbog rata.

Od 7. oktobra, mnoge zemlje su priznale Palestinu kao državu, uključujući Španiju, Norvešku, Irsku, Bahame, Trinidad i Tobago, Jamajku, Barbados i Armeniju.

TRT Balkan / agencije