Oko 156 miliona Brazilaca izaći će danas na birališta kako bi glasali za sljedećeg predsjednika, a glasanje u toj zemlji je obavezno.     Foto: Reuters

U Brazilu se danas održavaju predsjednički izbori na kojim se za funkciju šefa države nadmeću aktuelni desničarski predsjednik Jair Bolsonero i bivši ljevičarski predsjednik Brazila Luiz Inacio Lula da Silva.

Oko 156 miliona Brazilaca izaći će danas na birališta kako bi glasali za sljedećeg predsjednika, a glasanje u toj zemlji je obavezno.

Bivšem vojnom kapetanu i aktuelnom predsjedniku Bolsoneru rival je Lula, bivši sindikalni vođa i predsjednik Brazila (2003.-2010.), koji je bio predsjednički kandidat i tokom predsjedničkih izbora 2018. godine, ali su njegove političke aspiracije osakaćene zatvaranjem zbog presude za korupciju i pranje novca.

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp pozvao je Brazilce da glasaju za aktuelnog predsednika Bolsonera i tako mu pružio direktnu podršku.

“Obraćam se narodu Brazila, imate sjajnu priliku da ponovo izaberete fantastičnog lidera, fantastičnog čovjeka, jednog od velikih predsjednika, redsjednika Bolsonara“, rekao je bivši američki predsjednik.

Trump je u poruci naveo da je Bosonero uradio apsolutno neverovatan posao sa brazilskom ekonomijom.

“Poštuju ga svi širom svijeta. Zato snažno podržavam predsjednika Bolsonara. On će, nadam se, dugo vremena biti vaš lider. On vodi vašu zemlju u velike visine i vaša zemlja je sada poštovana zbog njega u cijelom svijetu. Zato izađite i glasajte za Bolsonara“, rekao je Trump.

Bolsonaro je zahvalio Trumpu i dodao da su Brazilci cijenjeni u cijelom svijetu, zahvaljujući podršci brazilskog naroda i odlučnoj borbi za interese Brazila.

“I računamo na podršku slobodnih i prosperitetnih nacija, a ne socijalističkih diktatura, kao u prošlosti“, naveo je Bolsonero.

TRT Balkan / agencije