Istraga je pokrenuta zbog toga što Bolsonaro navodno nije prijavio da je dobio poklone u nakitu iz Saudijske Arabije u vrednosti od 3,2 miliona dolara.          Foto: Reuters

Bračni par Bolsonaro pozvan je da svedoči u četvrtak u sedištu policije u Braziliji, zajedno sa Bolsonarovim bivšim pomoćnikom Maurom Sidom, njegovim ocem, vojnim generalom u penziji, i još jednim vojnim oficirom koji je bio Bolsonarov pomoćnik.

Bolsonarov tim odbrane saopštio je da će se bivši predsednik braniti ćutanjem jer smatraju da saslušanje treba da se obavi u Sao Paulu, gde su pojedine komade nakita zaplenili carinski agenti na aerodromu Gvaruljos, i da taj slučaj nije pod jurisdikcijom Brazilije.

Bračni par Bolsonaro odlučio je da ćuti iz straha da bi bivši pomoćnik Sid, koji je u zatvoru od maja, mogao da protivreči njihovom iskazu i umeša par tražeći sporazum o priznavanju krivice, rekao je neimenovani izvor za Rojters.

Sid, koji je vodio finansije Bolsonara, uhapšen je zbog sumnje da je bio umešan u šemu za obezbeđivanje lažnih vakcina tokom pandemije korone.

Istraga je pokrenuta zbog toga što Bolsonaro navodno nije prijavio da je dobio poklone u nakitu iz Saudijske Arabije u vrednosti od 3,2 miliona dolara.

Bolsonaro i njegova supruga Mišel dobili su od saudijske vlade ogrlicu od dijamanata, prsten, sat i minđuše, koje je zaplenila carina na aerodromu u Sao Paulu u oktobru 2021. godine.

Bolsonaro, koji je napustio Brazil u decembru i otišao u SAD, negirao je da je učinio nešto nezakonito, ali je novi predsednik Luiz Inasio Lula da Silva zatražio istragu.

Brazilcima je dozvoljeno da unesu robu i poklone u vrednosti do 1.000 američkih dolara, a ako je vrednost veća, moraju da plate velike takse.

Bolsonarovi kritičari kažu da pokloni predsedniku pripadaju državi i da moraju da budu stavljeni u predsedničku kolekciju.

TRT Balkan / agencije