Borrell je govorio na debati posvećenoj prvoj godišnjici rata u Ukrajini na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu, u Francuskoj.         Foto: Reuters

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost pozvao je u srijedu 27-člani blok da odmah obezbijedi oružje i obuku ukrajinskoj vojsci, navodeći da je nova ruska ofanziva počela.

Borrell je govorio na debati posvećenoj prvoj godišnjici rata u Ukrajini na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu, u Francuskoj.

Dan ranije je učestvovao na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u Briselu gdje je šef ukrajinske odbrane Oleksii Reznikov informisao ministre odbrane zemalja članica NATO-a o situaciji i zatražio dodatnu podršku.

Borrell je poručio evropskim zastupnicima da je "stvarnost na terenu trenutno izuzetno zabrinjavajuća" i da će "ovo proljeće i predstojeće ljeto biti odlučujući u ratu".

"Ruska kontraofanziva je počela, makar i u malom obimu s angažovanjem više od 360.000 ruskih vojnika, duplo više nego što je bilo na početku, dok Ukrajina prvi put ima manje vojnika na terenu. Treba više municije i više obuke za ukrajinske trupe", rekao je Borrell.

Optužio je EU da troši "previše vremena na raspravu o odlukama koje je trebalo donijeti ranije" te je pozvao blok da pojača vojnu pomoć Kijevu, jer je to, kako je kazao, način da se "postigne mir".

Od početka ruskog rata protiv Ukrajine, EU i njene države članice pružile su 50 milijardi eura direktne podrške Ukrajini, uključujući više od 12 milijardi eura vojne pomoći.

TRT Balkan / agencije