Borrell je također kazao da se utjecaj sankcija EU na rusku ekonomiju sigurno povećava, posebno u visokotehnološkim sektorima, kao što je avijacija.     Foto: Reuters

Evropska unija (EU) se mora pripremiti za "veoma izazovne" predstojeće sedmice zbog pritiska koji ruski "hibridni rat" vrši na ekonomiju i snabdijevanje evropskog bloka energijom, upozorio je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

"Sljedeće sedmice će biti vrlo izazovne, prije svega, za Ukrajince koji će svojim životima platiti veliki danak ovom ratu, ali i za druge Evropljane koji su pod ekonomskim i energetskim stresom", rekao je Borrell u obraćanju putem videolinka na sastanku čiji je domaćin bio zakonodavno tijelo Češke u češkoj prijestolnici Pragu.

Optužujući Moskvu za vođenje "hibridnog rata" protiv EU i korištenje energetske krize kao oružja, Borrell je na Interparlamentarnoj konferenciji za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku rekao da se Evropa suočava s "teškim izgledima" u narednom periodu.

Naglasio je da će i ostatak svijeta, posebno afričke države, također patiti od posljedica rata, ističući da sankcije EU Rusiji nisu izazvale ekonomsku krizu, već rat koji Brisel želi zaustaviti uvođenje restriktivnih mjera.

Borrell je također kazao da se utjecaj sankcija EU na rusku ekonomiju sigurno povećava, posebno u visokotehnološkim sektorima, kao što je avijacija.

On je također dodao da je ruski energetski sektor u "deflacionom režimu" jer ne može da nastavi razvijati gasne i naftne kapacitete bez zapadne tehnologije.

TRT Balkan / agencije