Borrell je naglasio da je u Gabonu "situacija trenutno mirna, nema nasilja" koje bi opravdalo evakuaciju delegacije EU.     Foto: Reuters

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je u četvrtak da blok za sada ne planira evakuisati svoje osoblje iz Gabona jer je, kako je kazao, situacija mirna.

Obraćajući se novinarima uoči neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU u Toledu u Španiji, Borrell je rekao da delegacija EU-a neće biti evakuisana iz Gabona, kao što je bio slučaj s Nigerom.

Grupa visokorangiranih gabonskih vojnih oficira u srijedu je izjavila da su preuzeli vlast i poništili rezultate nedavno održanih općih izbora.

Borrell je naglasio da je u Gabonu "situacija trenutno mirna, nema nasilja" koje bi opravdalo evakuaciju delegacije EU.

On je ustvrdio da "vojni udar nije rješenje" čak i ako je "možda bilo nepravilnosti oko subotnjih birališta".

EU "radi na diplomatskom frontu" i analizira razvoj događaja, dodao je on.

Ministri vanjskih poslova EU ponovo će se sastati u četvrtak kako bi razgovarali o odgovoru Unije na rat u Ukrajini i situaciji u afričkoj regiji Sahel. Domaćin sastanka je Španija, koja je 1. jula preuzela rotirajuće predsjedavanje Vijećem Evropske unije.

Prema riječima Borrella, ministri će razgovarati o nastavku pružanja pomoći Ukrajini. Smatra da je odluka Moskve da ne produži ugovor o crnomorskom žitu "oslabila poziciju Rusije" u međunarodnim odnosima.

Ministri će također procijeniti odgovor EU na vojni udar u Nigeru.

TRT Balkan / agencije