EU nije dostigla ni četvrtinu svog cilja, više od pet mjeseci nakon pokretanja inicijative.           Foto: Fena

Josep Borrell je kazao da su sveobuhvatni sporazumi, poznati kao okvirni ugovori, potpisani s kompanijama za oružje kako bi se zemljama članicama EU omogućilo da daju zajedničke narudžbe za metke od 155 milimetara, hitno potrebne Ukrajini dok se bori protiv ruske invazije.

"Sada je na državama članicama da donesu konkretne naredbe unutar tih okvirnih sporazuma s industrijom", kazao je Borrell novinarima nakon sastanka ministara odbrane EU u španskom gradu Toledu.

Kao značajan korak, zemlje članice EU u martu su se složile oko plana vrijednog oko dvije milijarde eura za isporuku milion artiljerijskih granata ili projektila Ukrajini u roku od 12 mjeseci.

Prvi element je uključivao zemlje koje pretražuju svoje rezerve ili kupuju zalihe od drugih. Borrell je rekao da je taj element dao oko 224.000 metaka municije i 2.300 projektila, ukupne vrijednosti oko 1,1 milijardu eura.

To znači da EU nije dostigla ni četvrtinu svog cilja, više od pet mjeseci nakon pokretanja inicijative.

Ostatak granata trebao bi doći iz drugog elementa plana - šeme zajedničke nabavke koja ohrabruje zemlje članice EU da naruče za Ukrajinu i da popune svoje zalihe, koje su jako iscrpljene doniranjem Kijevu.

No, s obzirom da do sada u okviru šeme nisu objavljene naredbe, neke članice EU pozivaju blok da razmotri druge opcije.

"Moramo se zapitati možemo li učiniti više? I moj odgovor ovdje je jasno da da, možemo", kazao je estonski ministar odbrane Hanno Pevkur novinarima na sastanku u Toledu, održanom u bivšoj fabrici oružja koja je sada univerzitetska zgrada.

Pevkur je kazao da EU treba ponovo da razmotri kopanje po zalihama članica, kupovinu od zemalja izvan EU i prihvatanje prijedloga Slovačke za renoviranje starih isporuka.

Pevkur, čija je vlada bliski saveznik Ukrajine, kazao je da ukrajinske snage ponekad ispaljuju 6.000 do 7.000 granata dnevno, ali Rusija ispaljuje i do 10 puta više.

Slovački ministar odbrane Martin Sklenar rekao je da jedna kompanija u njegovoj zemlji već vrši obnovu artiljerijske municije koja bi se inače smatrala prestarom i dodao je da bi se takva šema mogla proširiti na druge firme i zemlje.

"Imamo malu kompaniju, možemo da obnovimo 12.000 komada municije za mjesec dana, što bi vjerovatno moglo biti dodatno prošireno uključivanjem drugih kompanija", rekao je on Reutersu.

"Kompanije su u stanju da to urade prilično brzom brzinom", rekao je on.

S obzirom na to da je preostalo samo šest mjeseci da EU postigne svoj cilj, "želimo biti sigurni da ćemo u potpunosti iskoristiti kapacitete koji postoje (za renoviranje granata)", kazao je Sklenar, prenosi Reuters.

FENA