Boris Pistorius položio zakletvu i postao novi ministar odbrane Njemačke

Boris Pistorius položio zakletvu i postao novi ministar odbrane Njemačke

Pistorius je položio zakletvu u Bundestagu, a tokom dana će se sastati s američkim kolegom Austinom.
Pistorius je u Bundestagu položio svečanu zakletvu i zvanično postao novi njemački ministar odbrane.       Foto: AA

Novi ministar odbrane Njemačke Boris Pistorius položio je zakletvu i zvanično stupio na tu funkciju u njemačkoj vladi.

Pistorius je u društvu dosadašnje ministrice odbrane Christine Lambrech i kancelara Olafa Scholza posjetio palatu Bellevue i od njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera preuzeo dekret o imenovanju na novu funkciju.

Potom je u Bundestagu položio i svečanu zakletvu i zvanično postao novi njemački ministar odbrane.

Steinmeier je na toj ceremoniji kazao da je ruski napad na Ukrajinu donio patnju milionima ljudi i ugrozio sigurnost cijele Evrope.

On je istakao da je vrlo važno njemačku vojsku učiniti spremnom za odvraćanje i odbranu u okruženju prijetnji i geopolitičkih promjena.

"Kao snažna država usred Evrope, imamo odgovornost ne samo prema sebi nego i prema drugim. Nismo sami, mi smo u savezu s partnerima. Ovi partneri nam moraju i hoće vjerovati", poručio je Steinmeier.

Navodeći da je Pistorius preuzeo ministarstvo odbrane u jeku prijetnje i opasnosti kakvu Njemačka nije poznavala dugo vremena, Steinmeier je rekao da je Berlinu potreban miran um, jaka administracija, jasan jezik i političko iskustvo za sve buduće izazove i potrebne reforme.

Steinmeier je istaknuo da Pistorius ima sve to, što je pokazao tokom svojih deset godina kao ministar unutarnjih poslova u pokrajini Donjoj Saskoj i na drugim teškim političkim dužnostima.

Pistorius će biti dočekan uz vojnu počast u Ministarstvu odbrane, a zatim će se sastati s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom.

Lambrecht podnijela ostavku zbog kritika

Njegova prethodnica Christine Lambrecht je 16. januara podnijela ostavku kancelaru Scholzu, a 17. januara saopćeno je da će Boris Pistorius postati novi ministar odbrane.

Ostavku je podnijela nakon niza fijaska i oštrih zaokreta u politici koji su povećali pritisak na Vladu.

Opozicione stranke kritikovale su je jer nije pokazala vodstvo, zanemarila je ozbiljne probleme oružanih snaga i što je bio spor tempo isporuka oružja Ukrajini.

Političarka Socijaldemokrata našla se na udaru žestokih kritika ranije ovog mjeseca nakon što je na društvenim mrežama objavila novogodišnji govor koji je snimljen tokom proslave u Berlinu.

"Usred Evrope bjesni rat", rekla je tada uz zvuk vatrometa u pozadini.

TRT Balkan / agencije