Akosta je bio u lovu s četiri prijatelja u amazonskoj prašumi.            Foto: Reuters

Bolivijac koji je tvrdio da je nestao u Amazoniji u periodu od mjesec dana ispričao je kako je jeo insekte i crve, skupljao vodu u čizme i pio vlastiti urin da bi ostao živ.

Ako se ovo potvrdi, Jhonatan Akosta (30) mogao bi postati jedan od najduže usamljenih ljudi koji su preživjeli u Amazoniji.

"Puno mi je pomoglo saznanje o tehnikama preživljavanja: morao sam da jedem insekte, pijem urin, jedem crve. Napale su me životinje", rekao je u utorak za Unitel TV.

Nestanak Akoste prijavila je njegova porodica krajem januara. Bio je u lovu s četiri prijatelja u amazonskoj prašumi, ali se odvojio od njih 25. januara.

Tačno mjesec dana kasnije pronašle su ga ekipe za potragu i spašavanje. Akosta je rekao Unitelu da je djelimično kiša padala u vremenu kada je bio izgubljen.

Koristio je gumene čizme da sakupi koliko god je kišnice mogao. Ali kada se nebo osušilo, morao je da pije svoj urin.

„Tražio sam od Boga kišu“, ispričao je Akosta. "Da nije padala kiša, ne bih preživio."

Dezorijentisan, prešao je oko 40 kilometara u potrazi za civilizacijom, rekao je Akosta, ali je ubrzo otkrio da se vrti u krug. Naglasio je i da su ga tokom noći ugrizla razna različita stvorenja.

U drugom poznatom slučaju u Boliviji izraelski avanturista Yossi Ghinsberg preživio je tri sedmice u Amazoniji 1981. godine, što je bio povod koji je inspirisao film pod nazivom "Džungla" s Danielom Radcliffeom u glavnoj ulozi.

U Brazilu je pilot Antonio Sena preživio 38 dana u Amazoniji nakon pada 2021. godine.

Naredne godine dva brata od sedam i devet godina su spašena nakon što su 25 dana provela izgubljena u brazilskom dijelu prašume.

TRT Balkan