Ovo je Blinkenova šesta posjeta Izraelu od 7. oktobra, a peta regionu.       Foto: Reuters

Američki državni sekretar Antony Blinken doputovao je u srijedu u Izrael kako bi se sastao s državnim vrhom te zemlje, s kojima će razgovarati o ratu u Pojasu Gaze i mogućem sporazumu o prekidu vatre.

"Blinken će razgovarati o pregovorima o oslobađanju izraelskih zarobljenika, izraelskom ratu u Gazi, pogoršanoj humanitarnoj krizi i poslijeratnim planovima", navodi list "Haaretz".

U ranijem saopštenju američkog State Departmenta navedeno je da će se Blinken sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, načelnikom generalštaba izraelske vojske Herzijem Halevijem, ministrom odbrane Yoavom Gallantom i predsjednikom Isaacom Herzogom.

Blinken je do sada posjetio Saudijsku Arabiju, Egipat i Katar u okviru svoje aktuelne turneje po regionu, a planirano je i da posjeti Ramallah kako bi se sastao s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abassom.

To je njegova šesta posjeta Izraelu od 7. oktobra, a peta regionu, u cilju pronalaženja rješenja za izraelski rat u Pojasu Gaze.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je dan ranije da će u srijedu u Tel Avivu razgovarati o odgovoru Hamasa na prijedlog o prekidu vatre s Izraelom.

"Hamas je odgovorio na okvirni sporazum o prekidu vatre. Pregledavamo taj odgovor. Sutra ću o tome razgovarati s vladom Izraela", rekao je Blinken na konferenciji za novinare s katarskim kolegom Mohammedom bin Abdulrahmanom bin Jassimom Al Thanijem, u Dohi.

Blinken je rekao da će raditi "neumoljivo" tokom razgovora o sporazumu s Izraelom da se obnovi i proširi prekid vatre i osigura oslobađanje izraelskih zarobljenika.

Potvrdio je da je postizanje sporazuma o taocima najbolji put naprijed za napredovanje produženog prekida vatre u Gazi.

Humanitarna pauza u novembru rezultirala je sedmodnevnim prekidom neprijateljstava u borbama u zamjenu za oslobađanje više od 100 zarobljenika od strane Hamasa i oko 240 palestinskih zatvorenika i pritvorenika koje drži Izrael.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Gazu nakon napada Hamasa 7. oktobra, ubivši najmanje 27.585 Palestinaca i ranivši 66.978, dok se vjeruje da je gotovo 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Izraelska ofanziva ostavila je 85 posto stanovništva Gaze interno raseljenim zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, prema podacima UN-a.

TRT Balkan / agencije