Blinkenova posjeta dolazi usljed porasta nasilja na palestinskim teritorijama posljednjih dana.      Foto: Reuters

Američki državni sekretar Antony Blinken stigao je u nedjelju u Egipat na početku turneje u sklopu koje će posjetiti i Izrael i Zapadnu obalu.

Prema State Departmentu, Blinken će se u Kairu sastati s predsjednikom Abdelom Fattahom el-Sisijem, ministrom vanjskih poslova Samehom Shoukryjem i visokim egipatskim zvaničnicima kako bi unaprijedili strateško partnerstvo između SAD-a i Egipta i promovisali mir i sigurnost u regiji, uključujući zajedničku podršku za izbori u Libiji.

Glavni američki diplomata će također posjetiti Izrael gdje će s tamošnjim zvaničnicima razgovarati o trajnoj američkoj podršci sigurnosti Izraela, posebno protiv prijetnji iz Irana.

Razgovarat će i o izraelsko-palestinskim odnosima i važnosti rješenja dvije države, te nizu drugih globalnih i regionalnih pitanja.

Na Zapadnoj obali, Blinken će se sastati s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abassom i visokim zvaničnicima kako bi razgovarali o izraelsko-palestinskim odnosima, političkim reformama i daljem jačanju odnosa SAD-a s Palestincima.

Blinkenova posjeta dolazi usljed porasta nasilja na palestinskim teritorijama posljednjih dana.

TRT Balkan / agencije