Američki državni sekretar izjavio je da je Hamasov odgovor na prijedlog o prekidu vatre i dogovoru o taocima imao neke nedostatke, ali da ostavlja "prostor za postizanje dogovora".      Foto: Reuters

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je da je Hamasov odgovor na prijedlog o prekidu vatre i dogovoru o taocima imao neke nedostatke, ali da ostavlja "prostor za postizanje dogovora".

"Iako u Hamasovom odgovoru ima jasnih nedostataka, mislimo da to ostavlja prostor za postizanje sporazuma. Na tome ćemo neumorno raditi dok ne stignemo do toga", rekao je Blinken novinarima na konferenciji za novinare u Tel Avivu.

Blinkenova izjava uslijedila je ubrzo nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao zabludom Hamasove zahtjeve za puštanjem zarobljenika i sporazumom o prekidu i obećao da će nastaviti ofanzivu u Pojasu Gaze dok ne postigne pobjedu protiv Hamasa.

Hamas je u utorak objavio da je dostavio odgovor Egiptu i Kataru u vezi sa okvirnim dogovorom o prijedlogu o razmjeni zarobljenika i prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Katarski premijer Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani izjavio je da je zvanična Doha primila odgovor Hamasa o sporazumu, dodajući da je općenito pozitivan.

Vjeruje se da Hamas još uvijek drži oko 136 izraelskih talaca.

TRT Balkan / agencije