Dvojica zvaničnika govorili su o hitnoj potrebi da se olakša humanitarni pristup u Siriji kako bi UN i humanitarni akteri mogli isporučiti pomoć onima koji su pogođeni zemljotresom.     Foto: AA

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je u utorak s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antoniom Guterresom o olakšavanju humanitarnog pristupa u Siriji nakon nedavnih zemljotresa, saopštio je State Department.

"Dvojica zvaničnika govorili su o hitnoj potrebi da se olakša humanitarni pristup u Siriji kako bi UN i humanitarni akteri mogli isporučiti pomoć onima koji su pogođeni zemljotresom 6. februara", saopštio je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Dodao je da je sekretar Blinken naglasio potrebu da Assadov režim ispuni svoju obavezu, kao što je rečeno UN-u 13. februara, da otvori granične prelaze Bab Al Salam i Al Rai.

Blinken je napomenuo da bi "proširena rezolucija dala UN-u i humanitarnim akterima fleksibilnost i predvidljivost koja im je potrebna da efikasnije isporučuju pomoć ljudima kojima je potrebna pomoć u Siriji".

U zemljotresima koji su 6. februara pogodili Turkiye i Siriju poginulo je više od 40.000 osoba

TRT Balkan / agencije