Očekuje se da će državni sekretar i visoke evropske diplomate razgovarati o statusu pregovora o prekidu vatre u Gazi i situaciji u Libanu.          Foto: Reuters

Američki državni sekretar Antony Blinken sastat će se s ministrima vanjskih poslova Velike Britanije, Francuske i Italije u Parizu kako bi razgovarali o najnovijoj situaciji na Bliskom istoku, Ukrajini i drugim međunarodnim žarištima, rekli su u četvrtak diplomatski izvori.

Blinken će se, pored razgovora s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, sastati s Davidom Lammyjem, Stephaneom Sejourneom i Antoniom Tajanijem.

Očekuje se da će državni sekretar i visoke evropske diplomate razgovarati o statusu pregovora o prekidu vatre u Gazi i situaciji u Libanu.

U seriji eksplozija bežičnih uređaja u utorak i srijedu u Libanu, za koje se okrivljuje Izrael, poginule su desetine osoba, a povrijeđeno je više od 3.000.

Libanska vlada i Hezbollah optužili su Tel Aviv za odgovornost, a Hezbollah je upozorio na "pravednu kaznu" za napad.

Usred strahovanja od dalje eskalacije duž izraelske sjeverne granice s Libanom, izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da zemlja ulazi u "novu fazu rata".

Izrael je i dalje u stanju pripravnosti u iščekivanju odgovora Hezbollaha nakon eksplozija bežičnih uređaja.

TRT Balkan / agencije