Sarkozy je tražio da se presuda poništi, ali je Apelacioni sud u Parizu potvrdio kaznu, što se odnosi i na drugu dvojicu optuženih.      Foto: Reuters

Apelacioni sud u Parizu potvrdio je u srijedu trogodišnju zatvorsku kaznu bivšem francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, odbijajući njegovu žalbu na osuđujuću presudu za korupciju i trgovinu uticajem iz 2021. godine, javljaju mediji.

Sarkozy, koji je vodio zemlju od 2007. do 2012. godine, i njegov advokat Thierry Herzog optuženi su da su 2014. godine podmitili Gilberta Aziberta, bivšeg sudiju Kasacionog suda, da im da informacije o sudskoj istrazi.

"Zauzvrat, Sarkozy je sudiji obećao prestižnu poziciju u Monaku", piše dnevni list "Le Monde".

Televizija BFMTV objavila je da je sud 1. marta 2021. osudio bivšeg predsjednika na tri godine zatvora, uz dvije godine uslovno.

Sarkozy je tražio da se presuda poništi, ali je Apelacioni sud u Parizu potvrdio kaznu, što se odnosi i na drugu dvojicu optuženih.

Postavši prvi francuski predsjednik koji je osuđen za takve optužbe, Sarkozy se suočava s trogodišnjim ograničenjem građanskih prava, odnosno neće moći da se kandiduje za javnu funkciju u tom periodu.

"Biće mu dozvoljeno da odsluži kaznu kod kuće, noseći elektronsku narukvicu preostalu godinu umjesto da ide u zatvor", navodi BFMTV.

TRT Balkan / agencije