Prvi krug izbora održan je 30. juna uz izlaznost od više od 65 posto, kada je glasalo više od 49 miliona birača.             Foto: AA

Birači u Francuskoj počeli su da izlaze na biračka mjesta za drugi krug izbora u nedjelju kako bi izabrali nove članove parlamenta dok se zemlja nalazi na ključnoj političkoj raskrsnici.

Više od 43 miliona registrovanih birača moći će da glasa za 501 poslanika Narodne skupštine, donjeg doma parlamenta, na petogodišnji mandat.

Biračka mjesta otvorena su u 8 (6.00 GMT), a biće otvorena 12 sati.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron raspustio je parlament i najavio vanredne izbore nakon što je krajnje desničarska stranka Nacionalno okupljanje (RN) osvojila više od 31 posto glasova na izborima za Evropski parlament 9. juna, porazivši njegov blok.

Prvi krug izbora održan je 30. juna uz izlaznost od više od 65 posto, kada je glasalo više od 49 miliona birača.

RN je dobila 29,26 posto glasova, što raste na više od 33 posto u kombinaciji sa saveznicima, prema zvaničnim rezultatima izbora.

Ljevičarski savez Novi narodni front (NFP) dobio je 28,06 posto, a savez Zajedno za Republiku kojeg podržava Makron završio je na trećem mestu sa nešto više od 20,04 posto.

Političkoj stranci ili savezu potrebno je najmanje 289 mjesta da bi obezbjedila većinu u Narodnoj skupštini.

Neki kandidati su dobili većinu od najmanje 50 posto u svojim izbornim jedinicama i izabrani su u prvom krugu, tako da drugi krug neće biti održan u 76 izbornih jedinica širom Francuske, gdje je RN dobio 37 mandata, NFP 32, a Zajedno dva.

Kandidati koji su u prvom krugu imali ispod 50 posto sada se bore što više glasova.

Više od 210 kandidata - uključujući 131 iz NFP-a i 82 iz Zajedno - koji su ušli u drugi krug povuklo se prošle sedmice u korist jačeg kandidata koji bi mogao imati veće šanse da se suprotstavi krajnjoj desnici.

Strategija je jednostavna: kandidat koji se povuče iz trke radi na tome da izbjegne podjelu glasačkih listića protiv desnog krila i tako stvara prostor za drugog kandidata koji bi mogao imati veće šanse da pobijedi kandidata RN.

O svojim budućim planovima, predsjednik Macron je rekao da namjerava ostati na funkciji do sljedećih predsjedničkih izbora 2027. godine.

Prema zakonu, ne postoji strogi rok za Macrona da predloži novog premijera za formiranje vlade.

TRT Balkan / agencije