Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre negirala je da se Biden liječi od Parkisonove bolesti, ali je odbila da odgovara na pitanja o posjetama.          Foto: Reuters

Bijela kuća demantovala je u ponedjeljak da se američki predsjednik Joe Biden liječi od Parkinsonove bolesti nakon što su evidencije posjetilaca pokazale da je vodeći neurolog koji se specijalizirao za ovu bolest posjetio izvršnu vilu osam puta u isto toliko mjeseci.

Zapisi, dostupni javnosti na web stranici Bijele kuće, pokazuju da je sjedište američkog predsjednika doktor Kevin Cannard posjetio osam puta od augusta 2023. do marta ove godine. Zbog neažuriranja podataka nije jasno da li ga je Cannard posjetio u protekla četiri mjeseca.

Cannardov profil na LinkedInu navodi da je on neurolog koji "podržava Medicinsku jedinicu Bijele kuće". Još jedan javni profil na web stranici za umrežavanje medicinskih stručnjaka Doximity kaže da je Cannard radio na terapiji za ranu Parkinsonovu bolest. Otkako je napustio američku vojsku kao pukovnik 2008. godine, radio je u medicinskom centru Walter Reed, koji predsjednicima pruža medicinsku njegu.

Cannardovi sastanci u Bijeloj kući uključuju i jedan sa Bidenovim ljekarom Kevinom O'Connorom, u rezidencijalnoj klinici u januaru.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre negirala je da se Biden liječi od Parkisonove bolesti, ali je odbila da odgovara na pitanja o posjetama. Otišla je toliko daleko da je odbila čak i potvrditi da li je Cannard posjetio kompleks Bijele kuće, što je opravdala pravom posjetitelja na privatnost, iako Bijela kuća u svojim evidencijama dostupnim javnosti objavljuje imena posjetilaca, uključujući Cannarda.

"Ne mogu da potvrdim ništa od toga, jer moramo sačuvati njihovu privatnost. Mislim da bi i oni to cijenili. Moramo čuvati njihovu privatnost", rekla je Jean-Pierre.

TRT Balkan / agencije