Doktor O'Connor je istaknuo da lezije karcinoma bazalnih stanica nisu sklone metastazama.     Foto: AA

Kevin O'Connor, doktor američkog predsjednika Joea Bidena, objavio je da je lezija uzeta biopsijom iz predsjednikovih prsa prošlog mjeseca kancerogena, ali da ne zahtijeva daljnje liječenje.

Bijela kuća objavila je izvještaj doktora O'Connora o rezultatu biopsije obavljene 16. februara za leziju na Bidenovim prsima. "Svo kancerogeno tkivo je uspješno uklonjeno", rekao je O'Connor, ističući da je riječ o vrsti raka kože koji se zove karcinom bazalnih stanica.

Napominjući da je područje oko mjesta biopsije također tretirano elektrodesikacijom, O'Connor je potvrdio da nema potrebe za dodatnim tretmanom.

Doktor O'Connor je istaknuo da lezije karcinoma bazalnih stanica nisu sklone metastazama. Doktor je primijetio da te lezije mogu rasti. Navodeći da je mjesto biopsije zaraslo, O'Connor je rekao da će se predsjednikovo stanje pratiti u okviru njegovih rutinskih pregleda.

Bijela kuća je 17. februara podijelila izvještaj doktora O'Connora s detaljnim informacijama o Bidenovom zdravstvenom stanju, koje je često na dnevnom redu u američkoj javnosti, budući da ima 80 godina.

Napominjući da je Bidenovo zdravlje "prikladno za ispunjavanje njegovih dužnosti predsjednika", O'Connor je tada istaknuo da je obavljena biopsija zbog lezije u predsjednikovim prsima, ali da rezultati još nisu dostupni.

TRT Balkan / agencije