Biden je novinarima u japanskoj Hirošimi kazao da Ukrajini upravo sada trebaju borbeni avioni američke proizvodnje F-16.       Foto: Reuters

Američki predsjednik Joe Biden saopćio je da je dobio čvrsta uvjeravanja od svog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog da ratni avioni F-16 neće biti korišteni za ulazak na teritoriju Rusije.

Po završetku samita lidera grupe G7 i sastanka sa Zelenskim, Biden je novinarima u japanskoj Hirošimi kazao da Ukrajini upravo sada trebaju borbeni avioni američke proizvodnje F-16.

“Dobio sam čvrsta uvjeravanja od Zelenskog da neće koristiti F-16 za ulazak na rusku teritoriju, ali mogu ih koristiti tamo gdje su Rusi na ukrajinskom tlu“, rekao je Biden

Uporedo s tim, Biden je komentirao i američke odnose sa Kinom te je kazao da kanale komunikacije treba držati otvorenim.

“Došlo je do napretka u odnosima sa kineskim kolegom Xi Jinpingom. Onda je došlo do glupe balonske akcije i ovi kanali su zatvoreni. Vjerujem da ćete uskoro vidjeti kako se led topi“, kazao je Biden.

TRT Balkan / agencije