U saopćenju objavljenom prije nego što je Biden razgovarao s novinarima, Bijela kuća je navela da je predsjednik prenio svoje "iskreno saučešće" Navaljnijevoj porodici.     Foto: Reuters

Biden je, govoreći novinarima u Kaliforniji, ponovio kako Washington planira da uvede širok spektar sankcija Rusiji i njenom čelniku Vladimiru Putinu nakon smrti Navaljnog.

Navaljni (47) je pao u nesvijest i iznenada preminuo u petak nakon šetnje u kažnjeničkoj koloniji "Polarni vuk" iznad Arktičkog kruga gdje je služio kaznu od tri decenije, saopćila je zatvorska služba.

- Bio je čovjek nevjerovatne hrabrosti i nevjerovatno je kako se njegova supruga i kćerka ugledaju na to - izjavio je Biden nakon susreta s Navaljnijevom suprugom Julijom i kćerkom Dašom.

- Znam da ćemo sutra objaviti sankcije Putinu, koji je odgovoran za njegovu smrt - kazao je.

Zamjenica državnog sekretara Victoria Nuland kazala je u četvrtak da će neke od "stotina i stotina i stotina" sankcija koje će biti objavljene u narednim danima biti usmjerene na one koji su odgovorni za smrt Navaljnog, ali da će većina pogoditi "Putinovu ratnu mašineriju" i zatvoriti praznine u postojećem režimu sankcija.

Nove mjere tempirane su za obilježavanje druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

U saopćenju objavljenom prije nego što je Biden razgovarao s novinarima, Bijela kuća je navela da je predsjednik prenio svoje "iskreno saučešće" Navaljnijevoj porodici.

Tokom sastanka u Kaliforniji, on je izrazio divljenje Navaljnijevoj "izuzetnoj hrabrosti i njegovom naslijeđu borbe protiv korupcije i za slobodnu i demokratsku Rusije u kojoj se vladavina prava primjenjuje jednako na sviju - saopćila je Bijela kuća, prenosi Reuters.

FENA