Gostujući na američkoj televiziji ABC, Biden je isključio opciju slanja borbenih aviona u Ukrajinu.       Foto: Reuters

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u ponedjeljak da planira da se kandiduje za izbore 2024. godine, ali nije zvanično objavio kampanju.

"Planiram da se kandidujem... ali još nismo spremni da to objavimo", rekao je Biden tokom intervjua na televiziji "NBC".

Biden (80) je već najstarija osoba koja je preuzela funkciju američkog predsjednika i imao bi 82 godine tokom inauguracije za drugi mandat.

Aktuelni američki predsjednik i ranije je izjavljivao da namjerava ponovo da se kandiduje, a mnoge medijske kuće objavile su da je iza zatvorenih vrata kazao da će ostvariti svoje ambicije.

Američki "CNN" objavio je u petak također da je Biden rekao zvaničnicima da će se kandidovati.

Kako je kazala neimenovana osoba za "CNN", Biden je izjavio da se "definitivno kandiduje".

Ukoliko to i zvanično objavio, Biden bi kao kandidat demokrata mogao ući u utrku s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom koji je u novembru objavio da će biti kandidat iz reda republikanaca, ali koji se istovremeno suočava s nekoliko krivičnih istraga.

Joe Biden je rođen 20. novembra 1942. godine. Biden je 46. i sadašnji predsjednik SAD-a. Prethodno je bio potpredsjednik od 2009. do 2017. za vrijeme mandata predsjednika Baracka Obame i predstavljao je Delaware u Senatu od 1973. do 2009. godine.

TRT Balkan / agencije