Planirana ofanziva izazvala je zabrinutost zbog humanitarne katastrofe u gradu.        Foto: Reuters 

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u nedjelju izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da Izrael ne bi trebao nastaviti s vojnom operacijom u Rafahu na jugu Pojasa Gaze bez plana da osigura sigurnost ljudi.

Biden i Netanyahu telefonom su razgovarali o naporima da se osigura oslobađanje svih preostalih talaca koje drži Hamas, navedeno je u saopćenju Bijele kuće.

Telefonski poziv uslijedio je u trenutku kada izraelska vojska planira pokrenuti kopnenu ofanzivu na Rafah, dom za više od milion stanovnika koji traže utočište od rata, kako bi porazili ono što Tel Aviv naziva preostale "bataljone Hamasa".

Planirana ofanziva izazvala je zabrinutost zbog humanitarne katastrofe u gradu.

U saopćenju Bijele kuće stoji: "Biden je također pozvao na hitne i konkretne korake za povećanje protoka i dosljednosti humanitarne pomoći nedužnim palestinskim civilima. Ponovo je potvrdio svoj stav da se vojna operacija u Rafahu ne bi trebala nastaviti bez kredibilnog i izvodljivog plana za osiguranje sigurnosti i podrške za više od milion ljudi koji se tamo sklanjaju."

Biden je također potvrdio "zajednički cilj da Hamas bude poražen" i da osigura "dugoročnu sigurnost Izraela i njegovog naroda".

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima na Pojas Gaze.

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze za 128 dana ubijeno je 28.176 Palestinaca.

TRT Balkan / agencije