Biden će se sastati s premijerom Papua Nove Gvineje Jamesom Marapeom i drugim čelnicima pacifičkih otoka.    Foto: Reuters

Američki predsjednik Joe Biden će u okviru posjeta Japanu i Australiji svratiti i u Papua Novu Gvineju, te tako postati prvi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji će posjetiti neku pacifičku otočnu državu tokom svog mandata.

Biden će u "historijskoj" posjeti do Papua Nove Gvineje svratiti nakon Samita čelnika G7, koji će se održati u Hiroshimi od 19. do 21. maja, a na putu na Kvadrilaterlani samit u Sydneyu, 24. maja, saopćeno je iz Bijele kuće.

Biden će se sastati s premijerom Papua Nove Gvineje Jamesom Marapeom i drugim čelnicima pacifičkih otoka.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre navela je da će čelnici razgovarati o pitanjima borbe protiv klimatskih promjena, zaštiti morskih resursa, ekonomskom rastu i produbljivanju saradnje u suočavanju s izazovima koji su važni za regiju i Sjedinjene Američke Države.

"Sjedinjene Države imaju duboke povijesne i međuljudske veze s pacifičkim otocima, a ova posjeta je specifična po tome što će prvi put trenutni američki predsjednik posjetiti pacifičku otočnu zemlju, i to će dodatno ojačati ovo značajno partnerstvo", poručila je Jean-Pierre.

TRT Balkan / agencije