“Svaki republikanac u Kongresu glasao je protiv ovog zakona”, kaže Biden.      Foto: AP

Predsjednik Joe Biden potpisao je zakon vrijedan 700 milijardi dolara koji se smatra najvećim klimatskim paketom u historiji SAD-a, osmišljen da smanji domaće emisije stakleničkih plinova, kao i da snizi cijene lijekova na recept.

Bidenu su se pridružili demokratski lideri, uključujući senatora Joea Manchina iz Zapadne Virginije, čija je podrška bila ključna za usvajanje Zakona o smanjenju inflacije po stranačkoj liniji nakon što se on prvobitno usprotivio sličnoj mjeri.

"Joe, nikada nismo sumnjali", rekao je Biden o Manchinu u utorak u Bijeloj kući.

Biden je iskoristio ovaj događaj da kritikuje republikance dok je pokušavao iskoristiti niz parlamentarnih pobjeda predvođenih demokratama kako bi pomogao demokratama na parlamentarnim izborima u novembru.

"U ovom historijskom trenutku, demokrati su stali na stranu američkog naroda, a svaki pojedini republikanac na strani posebnih interesa", rekao je Biden.

"Svaki republikanac u Kongresu glasao je protiv ovog zakona", dodao je.

Demokrate kažu da će to pomoći u borbi protiv inflacije smanjenjem federalnog deficita. Zakon će također omogućiti Medicareu da pregovara o nižim cijenama lijekova za starije i osigura da korporacije i bogati plaćaju poreze koje duguju.

Lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell rekao je da će novi zakon imati suprotan učinak.

"Demokrate su prošle godine opljačkale Amerikance trošeći našu ekonomiju na rekordnu inflaciju. Ove godine, njihovo je rješenje da to urade drugi put. Stranački zakon koji je predsjednik Biden potpisao danas znači veće poreze, veće račune za energiju i agresivne revizije poreza", rekao je on, misleći na Poreznu upravu.

Naučnici kažu da će zakon vjerovatno smanjiti zagrijavanje

Novi zakon bi trebao smanjiti buduće globalno zagrijavanje, "ne mnogo, ali ni beznačajno", prema klimatolozima.

Čak i s gotovo 375 milijardi dolara poreskih olakšica i drugih finansijskih podsticaja za obnovljivu energiju u zakonu, Sjedinjene Države još uvijek ne daju svoj udio kako bi pomogle svijetu da ostane unutar još nekoliko desetina stepeni zagrijavanja, nova je analiza Climate Action Trackera.

Grupa naučnika ispituje i ocjenjuje klimatske ciljeve i akcije svake zemlje. I dalje ocjenjuje američku akciju kao "nedovoljnu", ali pozdravlja određeni napredak.

"Ovo je najveća stvar koja se može dogoditi SAD-u u vezi s klimatskom politikom", rekao je Bill Hare, direktor Climate Analytics sa sjedištem u Australiji, koji je objavio uređaj za praćenje. „Kada se sjetite posljednjih decenija, ne želim da budem nepristojan, ali, mnogo se priča, a nema mnogo akcije.“

Rekao je da su mu zvaničnici iz Čilea i nekoliko zemalja jugoistočne Azije, koje ne želi imenovati, ovog ljeta rekli da prvo čekaju akciju SAD-a.

Kina "neće ovo reći naglas, ali mislim da će ona potez SAD-a vidjeti kao nešto s čim se mora uskladiti", rekao je Hare.

"Doprinosi SAD-a emisijama stakleničkih plinova su ogromni", rekao je klimatolog s Univerziteta Princeton Gabriel Vecchi. "Dakle, smanjenje toga će definitivno imati globalni učinak."

TRT World