Bidenova podrška razmjeni nadjačava protivljenje Ministarstva pravde.     Foto: Reuters

Poslije višemjesečne interne debate, administracija američkog predsjednika Josepha Bidena ponudila je da razmijeni Viktora Bouta, osuđenog ruskog trgovca oružjem koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD-u za košarkašicu Brittney Griner i marinca Paula Whelana, koji su zatvoreni u Rusiji, javlja CNN.

Državni sekretar Anthony Blinken saopštio je da je SAD prije nekoliko sedmica iznio Moskvi "značajan prijedlog" za razmjenu Whelana i Griner, koji su u Americi klasifikovani kao "nezakonito zatvoreni".

Govoreći na konferenciji za novinare u State Departmentu, Blinken je rekao da je Biden "direktno uključen" i da je potpisao prijedlog.

Iako Blinken nije direktno potvrdio da je Bout dio dogovora, rekavši da "ne može i neće da ulazi u detalje onoga što je predloženo Rusima", državni sekretar je rekao da predsjednik potpisuje svaki prijedlog, a svakako i ovaj o Amerikancima koji su arbitrarno pritvoreni u inostranstvu.

Najviši američki diplomata je rekao da namjerava razgovarati o tom pitanju s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom ove sedmice, što bi bio njegov prvi razgovor s ruskim kolegom od početka rata u Ukrajini.

"Nadam se da je prenošenje jasnih, direktnih poruka Rusima o našim ključnim prioritetima korisno za nas", rekao je Blinken.

Tanjug