Biden održava dugogodišnje veze s brojnim članovima porodice Kennedy, na ličnom i političkom nivou.            Foto: AA

Američki predsjednik Joe Biden kritikovao je u utorak izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog rata u Gazi, nazvavši njegov pristup greškom.

„Mislim da je to što radi greška. Ne slažem se s njegovim pristupom“, rekao je Biden u intervjuu TV mreži Univision.

Dodao je da poziva da Izraelci pozovu na prekid vatre, da omoguće u narednih šest, osam sedmica potpuni pristup hrani i lijekovima.

„Nema izgovora da se ne osiguraju zdravstvene i prehrambene potrebe tih ljudi. To bi trebalo da se uradi sada“, naveo je Biden.

Njegove primjedbe uslijedile su nakon što je prošle sedmice saopštio da je „ogorčen“ i „slomljenog srca“ zbog izraelskog vazdušnog napada u Gazi u kojem je ubijeno sedam ljudi koji rade za humanitarnu organizaciju sa sjedištem u SAD-u World Central Kitchen, naglašavajući da je Izrael „nije učinio dovoljno da zaštiti humanitarne radnike“.

U napadima koje je Izrael pokrenuo 7. oktobra u Pojasu Gaze ubijeno je najmanje 33.360 Palestinaca, a ranjene su 75.993 osobe.

Izrael je takođe uveo blokadu Pojasa Gaze, ostavljajući stanovništvo, posebno stanovnike sjeverne Gaze, na rubu gladi.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u januaru donio privremenu odluku kojom je Tel Avivu naloženo da zaustavi genocidne radnje i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije